Goulashsoep

Al sinds ik een heel klein meisje was gaan wij bijna ieder jaar rond de Kerstdagen naar Oostenrijk met ons gezin, voor een geweldige wintersportvakantie. Als ik aan Kerst denk, dan denk ik eigenlijk aan Oostenrijk en als ik aan Oostenrijk denk, dan denk ik aan Kerst. Dat is voor mij haast onlosmakelijk met elkaar verbonden en ik koester alle herinneringen van de gezelligheid en warmte, de sfeer, het skiën.. maar ook het lekkere eten. Want als ik aan Oostenrijk denk dan denk ik niet alleen aan Kerst, maar ook aan eten (hoe kan het ook anders?!). En dan heb ik het niet over de échte Wienerschnitzels, die natuurlijk ook verrukkelijk zijn, maar over Goulashsoep! Want dat is vaste prik voor mij tussen de middag op de piste: een heerlijke kop geurige en dampende Goulashsoep. Natuurlijk met een Kaiserbroodje erbij. Smullen! En om je dan na thuiskomst weer even in Oostenrijk te wanen, wil je dat thuis ook graag eens eten. Dus daar begon de lange zoektocht naar hét perfecte recept voor Goulashsoep, wat de Oostenrijkse versie zo dicht mogelijk benadert. En die heb ik inmiddels gevonden! En nu ga ik die met jullie delen. Dus ik zou zeggen, lees snel verder!

Goulashsoep

Bereidingstijd: circa 30 minuten + 4 uur trekken van de soep
Voor ± 16 kommen soep

Wat heb je nodig?

      • 1,5 kg riblappen
      • 500g gerookte spekreepjes
      • 1 kg uien
      • 2 rode paprika’s
      • 6 grote aardappelen, vastkokend
      • 4 runderbouillonblokjes
      • 1 groot blikje tomatenpuree
      • 5 eetlepels milde paprikapoeder
      • 2 eetlepels basterdsuiker
      • 2 laurierblaadjes

  • 1 eetlepel sambal
  • 1 eetlepel tijm
  • 1 eetlepel marjolein
  • 1 eetlepel mosterd
  • flinke scheut azijn
  • flinke scheut ketjap
  • stukje foelie
  • snufje gemalen kruidnagel
  • peper & zout

Hoe maak je het?

1. Snijd het vlees in dobbelsteentjes, de uien in halve ringen, de aardappelen in blokjes en de paprika’s in kleine reepjes of blokjes.

2. Bak het spek even aan zonder dat het bruin wordt. Haal het uit de pan en bak (eventueel in delen) de blokjes rundvlees mooi bruin in het vet van de spekjes. Voeg de uien toe, bak even kort aan en laat daarna een kwartiertje smoren. Voeg dan het gebakken spek toe, roer alles goed door en laat nog een kwartiertje smoren. Blijf ondertussen regelmatig roeren.

3. Dan is het tijd om alle overige ingrediënten toe te voegen, samen met  2,5 liter water. Breng aan de kook en laat ongeveer 4 uur zachtjes trekken. Dan is je soep klaar! Net als veel soepen is ook deze soep de volgende dag het lekkerst, dus je kunt ‘m het beste een nacht laten staan. Maar mocht je het direct willen eten dan kan dat natuurlijk ook.

Tip: eventueel kun je (de volgende dag) de soep nog binden. Breng het hiervoor aan de kook en bind met wat maizena of direct strooibaar bindmiddel. Nog eventjes doorkoken en dan kun je de soep opdienen. Persoonlijk vind ik het binden nodig, maar mocht je van een iets meer gebonden soep houden, dan kan het wel. 

Eet smakelijk! 🙂

———————————————————————————————–
Wil je op de hoogte blijven?
Volg mij dan via FacebookTwitter & Instagram (username: @kookmetplezier)

1 Comment

1 Comment on Goulashsoep

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.