Erwtensoep

Zodra de temperaturen beginnen te dalen en richting het nulpunt kruipen, ren ik naar de slager en de groenteboer om alle ingrediënten bij elkaar te sprokkelen voor een enorme pan erwtensoep. Meestal met de intentie om een heleboel in te vriezen, maar het eindigt vaak met een lege pan omdat ik altijd mensen uitnodig om gezellig te komen eten. Ach, dan heb ik weer een reden om het binnenkort nóg eens te maken. Want ik krijg hier echt geen genoeg van, deze goed gevulde en zeer smaakvolle erwtensoep. Je mag me er zelfs voor wakker maken. Echt! Die lage temperaturen laten helaas nog op zich wachten, maar desalniettemin vond ik het er tijd voor om dit recept met jullie te delen. Gewoon, voor als het binnenkort ineens wél heel koud is. Kun je na een lange wandeling lekker opwarmen met een dampende kop soep. You can thank me later… Hier komt het recept!

Erwtensoep 

Bereidingstijd: 30 minuten en ± 3 uur wachttijd
Voor circa 15 kommen soep

Wat heb je nodig?

  • 750 gram spliterwten
  • 3 fijne rookworsten
  • 4 schouderlapjes
  • stukje doorregen spek
  • 2 uien
  • 1 flinke prei of 2 kleintjes
  • 1 flink grote winterwortel
  • 2 – 3 plakken knolselderij van circa 1,5 cm dik
  • 6 grote, vastkokende aardappelen
  • 6 runderbouillonblokjes
  • 3 liter water
  • zout + peper
  • selderieblad (optioneel)

Hoe maak je het?

  1. Doe de spliterwten in een vergiet en was ze goed. Zet een grote soeppan op het fornuis en leg hier de gewassen spliterwten in met daar bovenop de schouderlapjes en het stuk doorregen spek. Giet daarop 3 liter koud water en zet het vuur aan. Breng het geheel langzaam (!) aan de kook. Zodra het kookt, draai je het vuur lager en laat je de soep zachtjes koken tot de spliterwten gaar zijn. Dit zal ongeveer twee uur duren. Roer regelmatig. Wanneer de spliterwten helemaal zacht geworden zijn is dit klaar.
  2. Terwijl de spliterwten en het vlees koken, kun je de groenten gaan snijden. Snijd de wortel, aardappel en knolselderij in blokjes en snijd de prei in halve ringen. De ui kun je (grof) snipperen. Zelf vind ik het altijd lekker als er wat grovere stukken groenten in zitten, maar dit kun je natuurlijk geheel naar eigen smaak doen. Houd je meer van kleine stukjes? Ook helemaal prima!
  3. Zodra de spliterwten na circa twee uur gaar zijn, haal je de schouderlapjes en het spek uit de pan en voeg je alle groenten toe. De schouderlapjes pluk je met behulp van twee vorken helemaal uit elkaar en het spek snijd je in kleine stukjes.
  4. Doe het vlees weer terug in de pan en voeg nu ook de rookworsten toe.
  5. Laat het geheel nog ongeveer een uur zachtjes koken.
  6. Haal een kwartier voor het eind de worsten uit de pan. Snijd ze in plakjes en voeg weer toe.
  7. Nu kun je de soep verder op smaak brengen met peper en wat zout en eventueel wat selderieblad.

Tip 1: deze soep is écht het allerlekkerst met goed vlees van de slager. Beknibbel hier dus zeker niet op als dat niet nodig is. 

Tip 2: de erwtensoep is het állerlekkerst wanneer je het een nachtje laat staan. De soep kan dan indikken en alle smaken kunnen lekker intrekken. 

Ik maak deze soep dus altijd de avond voor de dag dat ik het wil gaan eten. Je hoeft er zeker niet constant bij te blijven, maar regelmatig even roeren is wel aan te raden om te voorkomen dat de spliterwten aanbranden. Kind kan de was doen! Mensen vinden het vaak een gedoe en maken het daarom niet zelf, terwijl het ooooooo zo lekker én makkelijk is. Dus: maak die soep! En ik kan je beloven dat je nooit meer iets anders wilt.

Laat het me zeker weten als je deze heerlijke, winterse soep gaat maken, dat vind ik erg leuk! Dit kun je doen via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #KOOKMETPLEZIER.

Eet smakelijk! 🙂

———————————————————————————————–
Wil je op de hoogte blijven van nieuwe recepten?
Volg mij dan via FacebookTwitter , Bloglovin’ & Instagram (username: @kookmetplezier)

 

1 Comment

1 Comment on Echte Hollandse erwtensoep (snert)

  1. Paul van den Hurk
    15/08/2017 at 13:49 (1 maand ago)

    Hallo, Ik woon op de Filippijnen en dat weerhoud me er niet van om zelfs bij 25 graden celsius deze ontzettend lekkere snert te maken want als ik moet wachten totdat de temperatuur rond het nulpunt daalt zou ik ze nooit kunnen eten. Deze week alweer voor de vierde keer om na een vergadering de Fillipijnse monden te voeden. En natuurlijk ook onze eigen monden. Ik denk dat in namens een aantal Filippijnen kan zeggen HARDSTIKKE BEDANKT voor dit recept.

    Beantwoorden

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *