Stoofpeertjes

Stoofpeertjes, ik ben er dol op! En laat het nu net zo zijn dat mijn ouders wat perenbomen in de tuin hebben staan. Ik kreeg dan ook een flinke tas met Winterjannen en Gieser Wildeman peertjes mee naar huis… lucky me! Eerst moesten de Winterjannen er aan geloven, maar daarover was ik nog niet helemaal tevreden. Bij de tweede poging waren de Gieser Wildeman peren aan de beurt. We hebben gesmuld! Benieuwd hoe ik ze maakte?
Lees snel verder voor het recept.


Stoofpeertjes

Bereidingstijd: 20 minuten + circa 4 uur stooftijd

Wat heb je nodig?

  • ± 1kg peren
  • 2 dl. rode wijn
  • 3 kaneelstokjes
  • 2 kruidnagels
  • 2-3 eetl. donkere basterdsuiker
  • Een goede pan om in te stoven (ik gebruikte deze)

Hoe maak je het?

1. Schil alle peren, verdeel ze in de lengte in kwarten en verwijder het klokhuis.

2. Doe de peren in de pan en schenk de wijn erbij. Voeg vervolgens water toe (indien nodig) tot de peertjes net niet helemaal onder staan. Doe dan ook de kaneelstokjes,
kruidnagels en de donkere basterdsuiker erbij.

3. Breng het geheel aan de kook en draai dan direct het vuur lager tot de peertjes heel zachtjes stoven. Dit proces moet ongeveer 4 uur in beslag nemen, om de peren mooi te laten kleuren en de smaken goed te laten intrekken. Roer af en toe voorzichtig door, maar laat ze verder met rust, je wilt ze niet kapot maken.

Stoofperen

4. Als de peertjes mooi rood en heerlijk zacht zijn, dan zijn ze klaar! Haal ze voorzichtig uit de pan zonder het vocht en leg ze in een schaal (als je ze gelijk wilt eten) of een bakje (als je ze wilt bewaren).

Stoofperen in potje

5. Zet nu het vuur weer hoger, zodat het overgebleven vocht kan inkoken tot een siroop. Giet dit vervolgens over de peertjes om het extra lekker te maken.

Stoofpeertjes met kookvocht

Je kunt ze natuurlijk direct eten, maar je kunt ze ook bewaren in een afgesloten bakje in de koelkast, dan blijven ze zeker een paar dagen goed.

Tip: lekker bij runderrollade, aardappeltjes & sperzieboontjes, maar ook als salade. Of wat dacht je van een toetje, samen met een lekker bolletje ijs? Je kunt er alle kanten mee op! 

Eet smakelijk! 🙂

———————————————————————————————–
Wil je op de hoogte blijven?
Volg mij dan via FacebookTwitter & Instagram (username: @kookmetplezier)

 

 

 

0 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.